PASTAKOLIK:FARECIKLERIN DUGUNU

pastakolikbanner_3Bu ayki Yaman etkinliklerimizin konusu pastalar.Evsahibemiz ise Pasta Cafe’nin sahibi sevgili Özlem.Bu etkinlik , konusunu en çok sevdiklerimden biri oldu çünkü bu aralar pasta ve kurabiye yapmayı çok seviyorum.Aslında eskiden beri çok severmişim dedi annem.Hatta daha küçük yaşta tarifler keser biriktirirmişim takvimlerden ve dergilerden.O zamanlar şeker hamurlu pastalar yoktu sanırım , daha doğrusu sadece pastaneler yapardı, malzeme bulmak böyle kolay değildi.Çocukken pastanın üzerindeki gül veya benzeri şekilleri- ki tadı marzipan gibiydi sanırım marzipandan yapılıyordu ama emin değilim-yemek için çocuklar birbirleriyle yarışırlardı.kimin pastasına bu şekillerden düşerse o günün şanslısı demekti.Neyse bende sizlerle çok severek yaptığım bu pastayı paylaşmak istedim.Hem pandisanyası çok lezzetli oldu hemde üzerine koyduğum figürleri herkes çok beğendi.İlk olarak pandispanya ve arasına sürdüğüm kremasının tarifini vermek istiyorum.Tarifi bu ayki Sofra dergisinden aldım ama süslemeler bana ait. Farecikleri şeker hamurundan yaptım.Modelleme hamuru kullanmadım.Hamurun bir kısmına badem araoması bir kısmına ise hindistane cevizi aroması kattım ama hindistan cevizi aroması pek sönük kaldı.Halbuki badem aroması hamura marzipan lezzeti kazandırdı.Normalde farelerin gri veya benzer tonlarda olduğunu görmüştüm ama benimkiler pek bi renkli oldular.Mor hem bu senenin modası hemde aşkın rengi olduğu için bence bu temaya çok da yakıştılar.Pastanın kenarlarını renk renk toplarla süsledim ve bu topları yaparken sevgili kızım Aleyna da bana oldukça yardımcı oldu.Farecikleri yaparken elimden geldiğince sizler için resimlemeye çalıştım.Umarım sizlere hem fikir verir hem de yardımcı olur.Püf noktalarını da yazdığıma göre şimdi artık tarifimize geçebiliriz.

KAKAOLU PANDİSPANYA:
Malzemeler:

  • 4 çorba kaşığı tereyağ
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 5 adet yumurta
  • 1 su bardağı ayran (ben evde ayran veya yoğurt olmadığı için süt ve bir çimdikten biraz fazla tuz ilave ettim)
  • 2 su bardağı un
  • 4 çorba kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • yarım çay kaşığı karbonat
  • 1 paket vanilya

Kreması için:

  • 3 çorba kaşığı un
  • 4 çorba kaşığı tozşeker
  • 2 adet yumurtanın sarısı
  • 2 su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 çorba kaşığı tereyağı

Keki ıslatmak için:

  • 1 su bardağı ılık su
  • 3 çorba kaşığı tozşeker

Süslemesi için:

  • Şeker hamuru (yapımı için buraya bakın)
  • çeşitli renkte gıda boyaları
  • arjantin şekerleri
  • renkli şekerler
  • çeşitli aromalar (hamura katmak için)

Yapılışı:

  1. Kek için, tereyağı, tozşeker ve yumurtayı çırpın.
  2. Üzerine ayranı ilave edin.
  3. Un, kakao, kabartma tozu, karbonat ve vanilyayı eleyerek karışıma ekleyin ve iyice karıştırın.
  4. Yağlanıp unlanmış kek kalıbına dökün.Ben 3 katlı bir kek kalıbı kullandım.İlk katı kesip iki kat olarak kullandım pastamı.
  5. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35-40 dk. kadar pişirin.
  6. Biraz soğumasını bekleyip kalıptan çıkarın ve bir köşede bekletin.
  7. Kreması için vanilya ve tereyağı dışındaki malzemeleri bir tencereye alıp iyice çırpın.Ocağa oturtup koyulaşana kadar pişrin.Altını kapatıp vanilya ve tereyağını ekleyin.Ilınmaya bırakın.
  8. Ayrı bir kapta 1 su bardağı suya tozşekeri ekleyip ocakta 2 dk. kadar kaynatın.Soguduktan sonra 2’ye veya 4’e ayırdığınız kekleri (ben kalıbımdan dolayı 4’e ayırdım) bununla ıslatın.
  9. Aralara ılınmış kremayı sürüp soğuması için buzdolabında bekletin.
  10. Şeker hamurunuzu istediğiniz şekilde renklendirin ve elenmiş pudra şekeri veya nişasta serpilmiş tezgahta merdane ile açın.Pastayı düzgünce kaplayın (benim çok düzgün olmadı çünkü biraz aceleye gelmişti)Sonra istediğiniz şekilde süsleyin ve servis yapın.
  11. Afiyet olsun!


25 Yorum (+add yours?)

  1. ilker'in mutfağı
    Mar 29, 2008 @ 21:51:00

    canım ellerine sağlık.çok güzel görünüyor pasta.renklerine de ayrıca bayıldım valla.çok öpüyorum.sevgiler.

    Cevapla

  2. zerrin - misss
    Mar 29, 2008 @ 22:39:00

    Canım Hülyam,gelin ne süslüymüş :))nefis olmuş ellerine sağlık hayatım.sıcacık sevgiler.www.misssgibi.com

    Cevapla

  3. Swati: Sugarcraft India
    Mar 30, 2008 @ 04:45:00

    Wow..This is so bright and colourful Hulya!!! The step by step instructions on your site are very helpful..Thanks

    Cevapla

  4. yeşim
    Mar 30, 2008 @ 10:47:00

    Hülyacım güldürdün beni ya ne zilli bunlar ne tatlıellerine sağlık çok güzeeeeeeeeeeelsevgiler

    Cevapla

  5. Evcilik Lezzetler
    Mar 30, 2008 @ 14:36:00

    Hülya’cım farecikler çok güzel görünüyor diğer bloguna da baktım da neler yapmışsın neler hayran kaldım :))Sevgiler…

    Cevapla

  6. Yaren
    Mar 30, 2008 @ 14:44:00

    Hülyacim ne güzel pasta olmus öyle,cok sirinler.Fareciklere mutluluklar diliyorum;)Rengarenk cok hos olmus,ellerine saglik canim.Güzel bir pazar diliyorum,sevgiyle kal.

    Cevapla

  7. sevimin sayfasi
    Mar 30, 2008 @ 17:16:00

    hülyacim pastan nekadar güzel olmus canim benim, farecikler cok seker cok basarili bir calisma olmusellerine saglik hamarat arkadasim benim

    Cevapla

  8. EZGi :))
    Mar 30, 2008 @ 18:55:00

    hülyacım yaaa çok tatlı bişi olmuşş bu pasta vallahi bayıldım canım çok seker olmuş harikasın yaaellerine saglık canım benim kocaman sevgiler

    Cevapla

  9. fatosun mutfagından...
    Mar 30, 2008 @ 19:18:00

    canımm hülyacımm çok şirin olmuşş ellerine sağlık hayatımmm sevgilerrr

    Cevapla

  10. http://hunerlieller.net
    Mar 30, 2008 @ 20:14:00

    selam canımcım…çok renkli ve şık bir pasta olmuş..gelinde çok şirin:))eline saglık..sevgilerimle.

    Cevapla

  11. Güldenceninmutfagi
    Mar 30, 2008 @ 20:28:00

    pastan cok güzel olmus canimmm,NE COK EMEK ISTIYOR BU SEKER HAMIURLU PASTALAR ARTIK BENDE YAPARAK BILENLERDENIM!!!müthis emek harcaniyor canim,BUNU BILIYOR VE SEKER HAMURUYLA HAZIRLANAN BÜTÜN TARIFLERI DAHA COK degerde buluyorum:emegine saglik canimmm:)))HÜLYACIGIM GÜZEL YORUMUN ICIN COK TESEKKÜR EDERIM CANIMCIGIM;sevgilerimi iletiyorum sana kocamanindan.ARTIK BIR COK ARKADAS BIR OLSAK BU KONUDA FIKIR ÜRETSEK;emege saygisizligi bir anlamda belki durdururuz CANIM:ÖNEMLI OLAN O FIKRIN BULUNMASI!!!!

    Cevapla

  12. TATLI DİYAR
    Mar 30, 2008 @ 20:42:00

    canım benimnasıl güzel olmuş fareciklerinbayıldım vallahiellerine sağlıkaleynacığımında ellerine sağlıkikinizde müthişsinizöptüm sizi

    Cevapla

  13. pastacirapunsel
    Mar 30, 2008 @ 22:12:00

    Hülya’cığımm,Harika bir pasta olmuş, fareciklere bayıldım….Ellerine sağlık canım,Sımsıcak sevgiler…

    Cevapla

  14. Aynur
    Mar 30, 2008 @ 22:33:00

    bi pandispanyada ayran!!! Cok ilginc geldi bana.Hemde hem kabartma tozu hem karbonat! Tadinin guzel olduguna ne süphe ellerine saglikselamlarwww.aynurdantarifler.blogspot.com

    Cevapla

  15. meleginmarifetleri
    Mar 31, 2008 @ 00:47:00

    HülyacııımPstan çok şeker olmuş farelere bayıldım ellerine sağlık.sevgilerimi yolluyorum canım hoşçakal öptüm.

    Cevapla

  16. anneminkiziyim
    Mar 31, 2008 @ 09:06:00

    Merhabalar Hülyacigim, harika bir pasta olmus, senin ve kizinin emeklerine saglik, cooook güzel ve coooook emekli bir calisma olmus, sevgiler….

    Cevapla

  17. ebrulitatlar
    Mar 31, 2008 @ 09:47:00

    Hülya’cım pastanın renkleri müthiş güzel. Harika bir pasta olmuş. Fareciklere bayıldım. Ellerine sağlık canım. Sevgiler, iyi haftalar..

    Cevapla

  18. sevdamavisi
    Mar 31, 2008 @ 10:20:00

    Canım,ellerine sağlık çok sevimli olmuş pastan. sen aşmışsın kendini. tebrik ederim. sevgiler

    Cevapla

  19. Aybike Ceylan
    Mar 31, 2008 @ 20:51:00

    Canim hulya’cigim,Cok begendim bu pastani, seker hamuru ile calismalarinin icinde en guzeli bence, digerleri de guzeldi de buna ayrica bir ozenmissin, ellerine saglik benim birtanecik arkadasim. Hepinizi cooook opuyorum.

    Cevapla

  20. BETÜL
    Mar 31, 2008 @ 21:29:00

    hülyacım, çok güzel bir çalışma olmuş cnm ellerine sağlık,

    Cevapla

  21. barb michelen
    Nis 01, 2008 @ 08:22:00

    Hello I just entered before I have to leave to the airport, it’s been very nice to meet you, if you want here is the site I told you about where I type some stuff and make good money (I work from home): here it is

    Cevapla

  22. OZAY
    Nis 01, 2008 @ 08:57:00

    Canım ellerıne sağlık Pastayı gorduk ama yıyemedık.???Sevgıler…

    Cevapla

  23. Cafe Gusto
    Nis 01, 2008 @ 11:53:00

    Pasta çok çok nefis olmuş ellerine sağlık canım..

    Cevapla

  24. Acqua
    Nis 09, 2008 @ 10:06:00

    bu pasta çok şirin görünüyor. ellerinesağlık. keşke senin kadar marifetli olsaydım da ben de kızıma böyle şeyler yapabilseydim. görse bayılır herhalde.

    Cevapla

  25. ayseyaman
    Nis 21, 2008 @ 23:04:00

    Hülyacım gecte olsa bu güzel pastana yorum bırakmak istedim..Çok önceden görmüştüm farecikleri ve adım adım anlatımını bir eline sağlık demek kısmet olmamıstı..Şimdi oldu, ellerine emeğine sağlık canım..:)Ayrica etkinligi düşünüp bu güzel pastayı tasarladığın için çok teşekkürler..:)Bu arada iyiki yorum yazmaya geldim sayende “Swati: Sugarcraft India” sayfasinida ziyaret ettim..Anam ne güzel şeyler yapmış hatun..:)öptm seni sevgilerle

    Cevapla

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: